Iran laat zijn tanden zien

Iran laat Westen zijn militaire kracht zien door een grootschalige militaire oefening te houden bij de Straat van Hormoes. Tegelijk heeft een  woordvoerder namens Khamenei gezegd, dat Iran bereid is de Palestijnen op de Westoever te bewapenen.

De voormalige secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Mousa,  zei 24 december in een gesprek met de Iraanse diplomaat Mohammad Mahmoudian, dat de problemen in het Midden-Oosten zonder Iran niet opgelost zullen worden. Islamitische landen, met name Egypte en Iran, moeten nauw samenwerken om de regionale crises te bezweren, aldus Mousa. Hoe die Iraanse invloed eruit moet gaan zien heeft hij niet gezegd. Iran zelf laat daar weinig twijfels over bestaan. Het land begon vandaag een grootschalige militaire oefening in de Perzische Golf. Door de straat van Hormoes wordt een vijfde van de wereldbehoefte aan olie vervoerd. De bedoeling van de legeroefening is militaire kennis en ervaring over te dragen op de volgende generatie. De oefeningen worden gehouden door zowel de grondtroepen, de luchtmacht en de marine en gaan een week duren

Iran heeft verder laten zien dat het zijn invloed wil uitbreiden naar de Westoever. Een woordvoerder van de Opperste Leider, Shirazi, heeft de bereidheid van Iran uitgesproken om de Palestijnen op de Westoever te bewapenen, indien daarom wordt gevraagd. Dat zal echter niet betekenen, dat Iran manschappen naar de Westoever zal zenden, aldus Shirazi. Ayatollah Khamenei heeft in juli 2014 al de noodzaak bevestigd om de Palestijnen te bewapenen om het “kinder-moordenaars Zionistische regime” te bestrijden.

Lees verder

Grote militaire oefening in Perzische Golf

Palestijnen op de Westoever moeten bewapend worden

Iran en Egypte moeten samenwerken voor vrede in het Midden-Oosten