Iran blijft vasthouden aan kernengergie voor zijn electriciteitsopwekking

Een akkoord met Iran is essentieel om de conflicthaarden in het Midden-Oosten te bedwingen. Er zijn nog acht dagen te gaan voordat de deadline om een overeenkomst te sluiten verloopt.

De onderhandelingen tussen Iran en de P5+1 landen hebben nog niet geleid tot resultaat. Er resteren nog 8 dagen voordat de deadline verloopt.

Khameini twitterde vandaag dat een groot deel van de elektriciteit die Iran in de toekomt nodig heeft zal moeten komen uit kernreactoren. Iran blijft tegenstrijdige signalen afgeven of het land al dan niet bereid is een overeenkomst te sluiten. Het sluiten van een akkoord is niet alleen van belang voor het Westen, maar ook voor de gehele regio, aldus Thomas Friedman in een opiniestuk. Een overeenkomst en samenwerking met Iran zal kunnen leiden tot het verslaan van IS, vrede in Syrië en Irak en rust aan de grens tussen Israel en Libanon.  In al deze conflicthaarden speelt Iran een grote destabiliserende rol.

President Obama schreef vorige week een brief aan Khamenei, waarin hij bij hemerop aandrong een allesomvattend verdrag te sluiten met de P5+1 landen. Obama’s overwegingen zijn eveneens, dat een overeenkomst met Iran grote invloed zal hebben op de conflicten in het Midden-Oosten. Zowel Democraten als Republikeinen veroordeelden Obama’s actie richting Iran.

Seyed Hossein Mousavian, voormalig woordvoerder van de Iraanse onderhandelaars en tegenwoordig onderzoeker aan PrincetonUniversity, ontvouwt een drie-stappen plan om te komen tot een overeenkomst met Iran. Het principe moet zijn dat transparantie en vertrouwenwekkende maatregelen te nemen door Iran hand-in-hand gaan met het opheffen van de sancties tegen Iran.

 

Lees verder:

Elektriciteit moet komen van kernreactoren

Stabiliteit Midden-Oosten afhankelijk van keuze Iran

Stappenplan voor de totstandkoming van een akkoord met Iran