Iran bezig met aanhalen betrekkingen met Frankrijk, China en Rusland

Tijdens de bijeenkomst van Shanghai Cooperation Organization (SCO) sprak Iran met China en Rusland over versteviging van de betrekkingen. Ook wil Iran nauwere samenwerking met Frankrijk.

De Iraanse president Rouhani en de Russische president Poeting benutten de Shanghai Cooperation Organization (SCO) om hun wederzijdse belangen te bespreken, alsmede de regionale en internationale politieke ontwikkelingen. Rouhani refereerde aan de goede samenwerking met Rusland op het gebied van R&D. Graag wil de Iraans Republiek ook op het gebied van handel en landbouw de relatie met Rusland uitbreiden. Ook op het gebied van kernenergie is er sprake van samenwerking. Rusland heeft een Iran een plan voorgelegd voor de bouw van een nieuwe kernreactor in Iran, de Bushehr-2.

Ook streeft Iran naar nauwere relaties met China en Frankrijk. Met Frankrijk zou dat vooral op het gebied van landbouw zijn. China zou graag de ‘strategische relaties’ met Iran willen uitbreiden. De Chinese leider Xi Pingjin heeft voor volgend jaar een officieel bezoek aan Iran aangekondigd .

 

 

Lees verder:

Versterking betrekkingen Rusland-Iran

Rusland gaat nieuwe kernreactor bouwen in Iran

Officieel bezoek van China aan Iran in 2015

Iran wil betrekkingen met Frankrijk versterken