Deadline voor overeenkomst met Iran blijft gehandhaafd

Op 22 en 23 oktober worden de onderhandelingen met Iran in Wenen voortgezet. Het ziet er naar uit, dat partijen willen vasthouden aan de deadline van 24 november om een overeenkomst te sluiten.

De deadline om een overeenkomst te sluiten met Iran en de P5+1 landen bljft 24 november. De Iraanse onder-minister zaken voor Internationale Betrekkingen liet dit weten: “Alle betrokken partijen zijn vastbesloten voor 24 november een verdrag te sluiten. Uitstel van de deadline staat dan ook niet op de agenda”.

De besprekingen worden voortgezet op 22 en 23 oktober in Wenen. Het grootste probleem is niet het aantal centrifuges die Iran wenst te behouden, maar de beëindiging van de sancties, zowel die van de VS als die van de Verenigde Naties. Diplomaten die betrokken zijn bij het overleg heeft Iran een Amerikaans voorstel in overweging genomen, waarbij Iran zijn mogelijkheden om een kernwapen te produceren zal afbouwen, in ruil voor het behoud van de nucleaire infrastructuur. De VS eisen, dat Iran het aantal verrijkingscentrifuges terugbrengt naar enkele honderden. Op dit moment beschikt Iran over tienduizend van dergelijke centrifuges. Op tafel ligt ook het plan, dat Iran meer centrifuges mag behouden, maar in ruil daarvoor zijn voorraad laagverrijkt uranium afbouwt.

Lees verder:

Nog geen nieuwe deadline voor overeenkomst

Iran neemt nieuw Amerikaans voorstel in overweging