Deadline nucleaire overeenkomst nadert

Nu de laatste onderhandelingsronde van start gaat en met een deadline van twee weken voor ogen komen er uit Iran tegenstrijdige signalen. Echter, geen van de Iraanse leiders roepen op de onderhandelingen te verlaten.

Over twee weken zal er een overeenkomst moeten zijn tussen de P5+1 landen en Iran. Voorafgaand aan de besprekingen zijn er veel speculaties. Zoals een artikel in de Wallstreet Jounal, waarin over een mogelijke détente tussn de VS en Iran wordt bericht. Als dit echt zo zou zijn, zou dat een enorme implicaties hebben voor het Midden-Oosten en zelfs daarbuiten. De Wallstreet Journal kwam ook met het bericht, dat de Amerikaanse president Obama een geheime brief aan de Opperst Leider Khamenei had gestuurd, waarin hij aanbood om gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen Islamitische Staat.

Uit de vrijdagspeech van Ayaltolla Khatami zijn tegenstrijdige signalen op te maken. Enerzijds hamerde hij erop dat Iran het recht heeft op zijn kernprogramma, maar anderzijds riep hij niet op de onderhandelingen te stoppen. Ook de Opperste Leider, Khameiny heeft zijn twijfels geuit over het bereiken van een overeenkomst met een “oneerlijke VS”. Maar ook hij heeft niet opgeroepen weg te lopen uit het overleg. De Iraanse president heeft daaraan toegevoegd dat een overeenkomst met de P5+1 cruciaal is voor het herstel van de Iraanse economie.

De VS hebben laten weten dat een nucleaire overeenkomst pas tot stand kan komen als Iran ten volle meewerkt aan de inspecties van het Internationaal Atoom Gezelschap(IAEA).

 

Lees verder:

Onduidelijke signalen van Iraanse leiders

Wallstreet journal: relatie VS en Iran verbetert

Obama vraag om Iraanse samenwerking tegen IS

Iran werkt niet mee aan inspecties IAEA