Alleen volledige ontmanteling kerncapaciteit van Iran is voor Israel acceptabel

"Beter geen deal, dan een slechte deal". Dit zei de Israelische premier Netanjahoe toen bekend werd, dat de deadline van 24 november voor een overeenkomst met Iran verschoven is naar 30 juni. Volgens John Kerry is er wel vooruitgang geboekt.

Premier Netanjahoe van Israel, sprak zijn tevredenheid uit dat de deadline om een allesomvattende overeenkomst met Iran te sluiten niet is gehaald. “Het is beter geen deal te hebben, dan een slechte deal”. Tegenover de BBC zei Netanjahoe, dat de enige voor Israel acceptabele overeenkomst is de volledige ontmanteling van de Iraanse nucleaire capaciteit.

De onderhandelaars lieten de afgelopen dagen al weten, dat de deadline niet haalbaar was. Vandaag komen zij naar buiten met het bericht dat de deadline is uitgesteld naar 30 juni 2015. Dat geeft partijen opnieuw een aantal maanden om tot elkaar te komen. De Engelse minister van Buitenlandse Zaken liet in een interview met journalisten weten, dat er “significante vooruitgang” is geboekt. Wanneer en waar de onderhandelingen hervat gaan worden is nog niet bekend.

De afgelopen onderhandelingen in Wenen waren erop gericht een overeenkomst met Iran te sluiten, dat het Midden-Oosten had veranderd. Sancties tegen Iran zouden worden opgeheven en de 76 miljoen tellende bevolking van Iran zou hebben kunnen beginnen aan warme relaties met het Westen. Westerse woordvoerders zijn sceptisch of er over zeven maanden wel een akkoord gesloten kan worden. Zij verwachten niet, dat Iran de flexibiliteit zal weten op te brengen, die nodig is om uit de impasse te geraken.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat details van de onderhandelingen niet bekend worden gemaakt. Dit, om meer ruimte te hebben om keuzes te maken. “Alle sancties tegen Iran blijven gehandhaafd”, aldus Kerry. “De nieuwe doelstelling is binnen vier maanden een politieke overeenstemming te hebben en een allesomvattende overeenkomst drie maanden later. Wij willen een goede overeenkomst en niet een halfslachtige. Dat betekent, dat Iran niet de beschikking kan krijgen over kernwapens. Ik hoop”, zei Kerry, “dat het Congress inziet, dat het wijs is om de deadline te verlengen. We zullen niet eindeloos onderhandelen, maar nu is het niet het moment om te stoppen”.

Lees verder

John Kerry: onderhandelingen waren zwaar maar er is vooruitgang

Nieuwe deadline voor overeenkomst met Iran wordt 30 juni

Netanjahoe: geen overeenkomst is beter, dan een slechte overeenkomst